top of page

VIETNAM TRAVEL TIP // CU CHI TUNNELS














Forstil dig at skulle leve under jorden. Ikke forstået på den måde, at du bor i et hus langt fra dit hjem, mens du skjuler dig fra offentligheden. Nej sådan rigtigt – neden under jorden. Det var virkeligheden for mange Vietnamesere under Vietnamkrigen.

I et forsøg på at undgå amerikanske bomber og samtidig som et genialt middel til overraskelsesangreb mod Amerikanske soldater, gravede Vietnameserne et 250 kilometer langt tunnelsystem under jorden. Tunnelsystemet der udelukkende består af områdets lerholdige jord, var nogle steder i tre etager og gravet så langt ned under jorden, at det kunne modstå vægten fra 50 tons store tanks og 100kg tunge bomber.

De kun 60 cm brede og 80 cm høje gange i tunnellerne var hjem for mere end 800.000 Vietnamesere under krigen. Under jorden havde de både hospitaler, køkken, mødelokaler, sovekamre og ammunitionslagre, og tunnellerne var en afgørende faktor for Vietnamesernes sejr under krigen.

Det er altså ikke overraskende, at netop Cu Chi tunnellerne er blevet et must-see for mange turister, og jeg havde også glædet mig til med egne øjne, at se de vilde tunneller, som jeg har læst og hørt så meget om, efter vi er ankommet til Vietnam.

Turen til tunnellerne var fantastisk. Med Les Rivers, som er et af Ho Chi Minh Citys bedste turistbureauer, blev vi sejlet fra storbyen op langs Saigon River. Sejlturen i en lækker speedbåd var uden tvivl dagens største oplevelse. Som passager får man et unikt glimt af, hvordan Vietnameserne lever langs floden. Om bord på båden fik vi både morgenmad, kaffe og frisk frugt mens vi nød vinden suse, da vi sejlede i hastig fart den cirka time lange tur mod Cu Chi tunnellerne.








Foto: For at turister kan komme en tur gennem tunnellerne, er de nogle steder gravet både bredere og højere. Det gør kun forestilingen om, hvilke forhold Vietnameserne har levet under endnu vildere.








Foto: Under krigen fremstillede Vietnemeserne sandaler af aflagte bildæk. De blev designet så de kunne bære omvende, således at fjenden så fodsporerne gå i modsatte retning af, hvad skoene egentlig havde gået.








Da vi ankom til tunnellerne faldt turen dog lidt fra hinanden. Les Rivers guide var virkelig god, og vejret var fantastisk, men attraktionen i sig selv var ikke imponerende. Opholder du dig længe i Ho Chi Minh, er det naturligvis en ting du skal se, men er du her kun på et kort visit, er der andre oplevelser, jeg langt hellere vil anbefale. (Du må eksempelvis ikke snyde dig selv for en cykeltur i Mekong Delta.)

Efter en lidt langtrukken rundvisning, muligheden for at afskyde nogle våben, en demonstration af vietnamesernes snu krigsfælder og en tur ned i tunnellerne, fik vi serveret en traditionel vietnamesisk frokost, inden turen gik hjem igen.

Konklusionen på vores oplevelse må være, at tunnellerne ikke er et besøg værd, hvis du kun er i området nogle dage. Dropper du besøget, kræver det dog, at du i stedet læser lidt på nettet, og besøger krigsmuseet i Ho Chi Minh City, for historien om de imponerende tunneller er en vigtig del af landets historie og giver et godt indtryk af hvor handlekraftige, arbejdsomme og stærke det Vietnamesiske folk er.

En anden ting jeg lærte den dag er, selskabet du booker dine ture hos betyder rigtig meget for den totale oplevelse. Måden du kommer til og fra seværdigheden på, maden der bliver serveret og guidens engelskkundskaber kan svinge rigtig meget. Et stensikkert valg er Les Rivers. Jeg har efterhånden prøvet en del bureauer herude, men fremover er det kun dem, som jeg vil ringe til, når jeg skal booke en tur. Det fungere bare og gør oplevelsen meget større.

// Josephine





Følg min blog: Facebook her Bloglovin her Instagram her Snapchat: Jhelbrandt


Comments


bottom of page